Pohjois-Kaukasian kierros Kaspianmereltä Elbrusille 21.-30.5.2020 alk.2150€

Varaa tämä matkaTulosta ohjelma

Pohjois-Kaukasia on Venäjän eteläosassa sijaitseva vuoristoinen alue, jossa asuu kymmeniä eri kansallisuuksia ja etnisiä ryhmiä. Ajamme Kaukasus-vuoriston pohjoisrinteillä viiden eri Venäjän Federaatioon kuuluvan tasavallan alueella, Kaspianmereltä Euroopan korkeimmalle vuorelle Elbrusille asti. Matkamme loppuosan vietämme jo Venäjän puoleisella mineraalilähteiden alueella, kahden sadan vuoden kylpyläperinteistään tunnetussa Pyatigorskissa.

Pohjois-Kaukasian maantieteellisesti melko pienellä alueella voi kokea ja nähdä hämmästyttävän etnisen, kulttuurisen ja maisemallisen kirjon, jopa yhden päivän aikana: korkeita vuoria lumihuippuineen, vesiputouksineen ja kanjoneineeen, tummia havumetsiä – ja sitten taas loputonta kuivaa tasankoa kitukasvuisine pensaikkoineen. Ihmiskäden jälki näkyy monissa hämmästyttävissä muistomerkeissä. Ja lisäksi tutustumme vielä eri etnisten ryhmien ruokakulttuureihin ja perinneherkkuihin!

 

Matkan kesto: 10 päivää / 9 yötä

Hinta: alk. 2150€ jaetussa 2h huoneessa Lisämaksu 1hh: 295€

Passi ja viisumi:

Passi ja viisumi: Passin on oltava valmiina 2 kk ennen matkan alkamista (passin uusimistapauksessa!) ja voimassa 6kk matkan päättymisen jälkeen. Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Venäjälle.


Pohjois-Kaukasian matkan hintaan sisältyy:

  • Lennot Helsinki-Mahatškala ja Mineralnie Vody-Helsinki, välilasku Moskovassa
  • Majoitus ohjelman mukaan jaetussa 2h huoneessa
  • Matkaohjelmassa mainitut muut kuljetukset, retket ja ruokailut
  • Pääsyliput ja verot
  • Suomenkielisen matkanjohtajan ja oppaan palvelut

Hintaan ei sisälly:

  • Venäjän viisumi (Etelä-Ossetian kävijöillä on oltava kaksikertaa- tai vuosiviisumi)
  • Matkavakuutus (pakollinen viisumia hankittaessa)
  • Henkilökohtaiset kulut kuten ylimääräiset eväät, alkoholijuomat ja matkamuistot
  • Juomarahat paikallisille oppaille
  • Kokopäiväretki Etelä-Ossetiaan (350€/hlö)

Ilmoittautumiset: 28.2.2020 mennessä.

Pohjois-Kaukasian matkan maksuehdot:

500 € ennakko 7pv varauksen jälkeen, loput 45 vrk ennen matkaa. Huom! joudumme hankkimaan ja maksamaan lentoliput heti varauksen yhteydessä. Ne ovat peruutuskelvottomia!

Muut matkaehdot: katso nettisivumme kohta Hyvä tietää

Ulkoministeriön matkustustiedote: katso tästä

Lentoaikataulu:

Meno:

Helsinki 11:20 – Moskova 13:05

Moskova 15:00 – Mahachkala 17:55

Paluu:

13.25 Mineralnie Vody – 15.55 Moskova

18.20 Moskova – 20.10 Helsinki

 

Matkan erityispiirteet: Turismi on yksi Kaukaasian alueen pääelinkeinoista, joten suhtautuminen turisteihin on positiivista. Oma myönteinen asenne, paikallisten tapojen kunnioittaminen ja asianmukainen käyttäytyminen varmistavat lämpimän vastaanoton. Suuri osa reitistä kulkee vuoristoteitä pitkin. Elbrusin alueella on mahdollisuus nousta köysiradalla yli 3500m korkeuteen, selkeällä säällä näköala on mahtava. Päiväretkiin kuuluu jonkin verran kävelyä vaihtelevassa maastossa, joten varmistu omasta kävelykunnostasi ennen matkalle lähtöä.

Sää ja vaatetus: Toukokuu on mainio ajankohta Kaukasian matkalle. Keskilämpötila tasangolla on +20C, mutta vuorille noustessa se laskee jopa kymmenellä asteella. Vuoristossa säätila saattaa myös vaihtua nopeasti. Kesävaatteiden lisäksi kannattaa ottaa jotain lämpöisempää mukaan, esim. kevyttoppatakki, samoin sadevarusteet,  mukavat kävelykengät ja sandaalit.

Matkaohjelma

Päivä 1  Helsinki – Mahatškala – Derbent (Dagestan) / Hotelli***
Lento Helsinki – Mahachkala. Perille saavuttuamme kuljetus Derbentiin, jossa yövymme.

Päivä 2  Derbent  / Hotelli*** / A, L
Derbent on Kaukasian vanhimpia kaupunkeja. Sen historiallinen keskusta on hyvin säilynyt ja se linnoituksineen on Unescon maailmanperintökohde. Perjantai-moskeja on perustettu vuonna 743. Se on Venäjän alueen vanhin. MuinaisDerbentin kulttuuriin ja tapoihin tutustumme Kizlar hammamin rakennuksessa. Venäjän keisari Pietari Suuri yöpyi Derbentissa Kaukasian sotaretkensa aikana 1722. Näemme hänen majatalonsa jäänteet. Nautimme maukkaan paikallisen lounaan ja aterian päätteeksi maistamme vielä Dagestanin brandyä. 

Päivä 3 Derbent – Gunib / Majatalo / A, L, I
Tänään jatkamme matkaa vuorille Gunibia kohti. “Se, joka ei käynyt Gunibissa, ei nähnyt Kaukasiaa” – näin sanoo vanha kansanviisaus. Samannimisella vuorella sijaitseva kylä on hengensalpaavaan kaunis. Historiassa se on tunnettu myös “Kaukasian Robinhoodin”, imaami Shamilin viimeisenä tukikohtana hänen taistelussaan venäläisiä valloittajia vastaan. Täällä vuonna 1859 Shamil antaudui kenraali Barjatinskille, mikä merkitsi Kaukasian valloitussodan loppua. (Lukuvinkki niille, jotka haluavat etukäteen virittäytyä Kaukasian sotaan – Leo Tolstoi: “Hadji Murat”).

Nousemme vuoren huipulle ihailemaan sieltä avautuvia upeita maisemia – ja jos meillä vielä intoa riittää, vierailemme hylätyssä Gamsutlin kylässä tervehtimässä siellä yhä erakkona asuvaa miestä. Päivän päätteeksi vierailemme aikanaan mahtavassa, mutta nykyisin hiljaisessa ja syrjäisessä Hunzahin kylässä. Siellä näemme mahtavat vesiputoukset.

Päivä 4 Gunib – Sulakin kanjoni – Groznyi (Tsetsenia) / Hotelli*** / A, L
Tänään suuntanamme on Dagestanin tasavallan pohjoisosa ja siellä sijaitseva Sulakin kanjoni. Se on amerikkalaista virkaveljeään Grand Canyonia lyhyempi mutta syvempi – todella vaikuttava näky! Nautimme huikeista maisemista ja maukkaasta lounaasta.


Lounaan jälkeen jatkamme matkaamme naapuritasavaltaa Tsetseniaa kohti. Teemme useita valokuvauspysähdyksiä matkan varrella maisemallisissa kohteissa, mm Argunin rotkossa ja Nihaloevin vesiputouksilla. Illansuussa saavumme Groznyiin, teemme kävelykierroksen keskustassa ja näemme upean kaupungin iltavalaistuksessa.  Groznyi on sananmukaisesti noussut tuhkasta kuin Fenix-lintu, sodan fyysiset arvet on korjattu ja keskusta pilvenpiirtäjineen hohkaa lasia ja terästä.

Päivä 5  Groznyi  – Magas (Ingushia) – Vladikavkaz (Pohjois-Ossetia) / Hotelli*** / A, L
Kaupunkikierros Groznyissa. Kuljemme Vladimir Putinin Puistokatua pitkin ja näemme kaupungin merkkirakennuksia, mm. valtavan kokoisen Tsetsenian sydän -moskeijan.

Sen jälkeen jatkamme naapuritasavalta Ingušiaan. Sen uudesta pääkaupungista Magasista puuttuu ehkä Groznyin loisto, mutta rahaa on täälläkin ollut käytettävissä ja tuloksena on viihtyisä, moderni ja siisti kaupunkimiljöö.

Pohjois-Ossetian tasavaltaan saavuttuamme poikkeamme Beslanissa koululla, joka joutui terroristihyökkäyksen kohteeksi vuonna 2004. Isku vaati yli 300 kuolonuhria, joista puolet koululaisia. Koulusta on tehty hyökkäyksen uhrien muistomerkki – se on pysäyttävä, hiljentävä paikka.

Illalla saavumme pääkaupunki Vladikavkaziin, jossa majoituttuamme hotelliin teemme pienen jaloittelukierroksen kaupungin keskustassa.

Päivä 6   Vladikavkaz, Retki Dargavsiin / Hotelli*** / A, L
Tänä päivänä lähdemme kokopäiväretkelle vuorille, jossa Midagrabindon joen rannalla, Dargavs kylän tuntumassa sijaitsee muinaisaikojen arkeologinen muistomerkki,  ”Kuolleiden kaupunki” – Kaukasian suurin nekropoli. Muinaisaikoina Dargavs oli Kaukasian suurimpia kaupunkeja. Nykyään asukkaita on alle 1000. Kulta-ajoista muistuttaa vanha hautausmaa, joka on Venäjän valtiollinen suojelukohde. Osseettien esi-isät rakensivat muodoltaan torneja muistuttavia hautaholveja, johon vainajan mukaan laitettiin myös kaikki hänen vaatteensa.
Rabinyrdag vuorelta avautuu upea näköala jokilaaksoon sekä Djimarai-Hoh-vuoren lumiselle huipulle. Lähistöllä on  muitakin arkeologisia muistomerkkejä, joita käymme katsomassa. Retkipäivän kruunaa herkullinen ossetialainen lounas.

Päivä 7  Vladikavkaz – Nalchik (Kabardino-Balkaria)  / Hotelli*** / A 
Omatoimista ohjelmaa ja kaupunkiin tutustumista Vladikavkazissa. Matkanjohtajalta saatte vinkit kiinnostavista paikoista, joissa vierailla.

Lisämaksusta on mahdollista osallistua paikallisen matkanjärjestäjän kokopäiväretkeen Georgiasta itsenäiseksi julistautuneeseen Etelä-Ossetiaan. Ajamme pitkin kuuluisaa Transkamin maantietä ja Rokin tunnelia. Rakentaminen kuului Neuvostoliiton viimeisiin suuriin infaprojekteihin. Se ehti valmistua ennen maan hajoamista. Rokin tunneli oli Neuvostoliiton pisin (3730m) ja se on tällä hetkellä ainoa maantieyhteys Etelä-Ossetiaan, kun raja Georgiaan on suljettuna. Matkan varrella näemme värikkäitä ossetialaisia pikkukyliä. Pääkaupunki Tskhinvalissa kävelemme pitkin pääkatua – Josef Stalinin Prospektia, käymme torilla, Tirin luostarissa ja Kuolleen mailin alueella. Paluu Vladikavkasiin, josta jatkamme matkaa Kabardino-Balkarian tasavallan pääkaupunkiin Nalchikiin.

Päivä 8  Naltšik – Prielbrusje (Cheget laskettelukeskus) – Pyatigorsk / Hotelli*** / A
Pieni kaupunkikierros Naltšikissa, jonka jälkeen ajamme Prielbrusjeen ja Chegetin laskettelukeskukseen. Cheget vuoren pohjoisrinne kuuluu maailman kymmenen vaativimman laskettelurinteen joukkoon. Me emme kuitenkaan testaa laskettelutaitojamme vaan nousemme köysiratahissillä yli 3 000 metrin korkeuteen, lumisiin maisemiin. Täältä näkyy kirkkaalla ilmalla majesteetillisen Elbrusin 5 642 metrin korkeudella oleva huippu.

Retken jälkeen matkamme jatkuu Pyatigorskiin, jossa yövyminen.  

           

Päivä 9  Pyatigorsk (Stavropolin alue) / Hotelli*** / A
Päivä on varattu Pyatigorskiin tutustumiselle ja ostoksille. Pyatigorsk sijaitsee tunnetulla Kaukasian mineraalikylpylöiden alueella. Kaupungin historiaan mahtuu koko Venäjän kylpylähoitotieteen kehitys. Jo 1800-luvun alussa Venäjän ylhäisö kävi täällä hoitamassa terveyttään. Pyatigorskia ikuisti omissa teoksissa kuuluisa venäläinen runoilija Mihail Lermontov (esim. romaani “Aikamme sankari”).

Kaupunkikierroksen jälkeen on mahdollisuus omakohtaisesti kokeilla kylpylähoitoja (lisämaksusta).   

Päivä 10  Pyatigorsk – Mineralnye Vody (25 km) , lento Mineralnye Vody – Helsinki / A, Lentoateria
Kotimatka alkaa. Aamiaisen jälkeen ajamme Mineralnye Vodyn lentoasemalle, josta klo 13.25 on lento Helsinkiin Moskovan kautta.

Huom!
Matkaohjelma on alustava, muutokset ovat mahdollisia.  
Tarkka ohjelma viikkoa ennen matkaa.

21.

Tee varaus

On tärkeää, että nimi täsmää passin tietojen kanssa. Lentoyhtiöt veloittavat aina nimitiedon korjaamisesta, enimmillään uuden lipun hinnan!

Matkustaja 1

Matkustaja 2
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 5
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 5
Matkustaja 6
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 5
Matkustaja 6
Matkustaja 7
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 5
Matkustaja 6
Matkustaja 7
Matkustaja 8
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 5
Matkustaja 6
Matkustaja 7
Matkustaja 8
Matkustaja 9
Matkustaja 2
Matkustaja 3
Matkustaja 4
Matkustaja 5
Matkustaja 6
Matkustaja 7
Matkustaja 8
Matkustaja 9
Matkustaja 10